دعوت به فلسفه (همسویی فیلو _ سوفیا و روان _ شناسی)
نویسنده: روحاله علیزاده دسته بندی: فلسفه برچسب ها:دعوت به فلسفه | کتاب روان شناسی | کتاب فلسفی |تلاش اصلی این کتاب، معرفی ماهیت و کارکردهای فلسفه در زندگی بشر است
نویسنده با تالیف، گردآوری و ترجمه مقالاتی از نویسندگان مشهور فلسفه، درصدد است ضرورت آشتی انسان معاصر با فلسفه را خاطرنشان سازد. شرح و بسط شاخههای هستی شناسی، معرفتشناختی و ارزششناختی به وضوح نشان میدهند که تفکر فلسفی تا چه میزان با ابعاد مختلف زندگی فردی و اجتماعی بشر آمیختگی دارد.
از مهمترین رسالت فلسفه، تمایز بین هستها و نیستها، مرزبندی بین دانستنیهای درست از نادرست و درنهایت شناسایی ارزشهای اخلاقی و هنری است. تمامی مفروضات و بدیهیات اولیه در معارف علمی و تجربی بدوا در حوزه فلسفه سامان می یابند؛ به عبارت دیگر، فلسفه و علم در امتداد یکدیگر قرار دارند و فلسفه مقدم بر علم تجربی است. به همین دلیل، برخی از منتقدین مجرب در مقام نقد یک اثر علمی_تجربی، مبانی فلسفی و مفروضات اولیه آن را با دقت تمام مورد واکاوی قرار میدهند.
از مهمترین خصلتهای فلسفه، ابتنای صرف به عقلانیت است به حدی که هیچ قاعده مقدسی آن را از پرسشگری باز نمیدارد. فلسفه در نهایت جسارت، نه تنها در مورد تمامی مدعیات فلسفی، بلکه در برابر یافته های علمی_تجربی و حتی احکام و فقه و کلام نیز بیباکانه میایستد و پاسخهای اقناع کننده ای را طلب مینماید. فیلسوفان به دلیل آشنایی با مغالطههای گفتاری، به سادگی تسلیم هر استدلالی نمیشوند و ارزش مراتب اتقان در استدلالهای قیاسی، استقرائی و تمثیل را به خوبی درک میکنند.
در جامعه ای که فلسفه و منطق رواج داشته باشد، شعله های سوزان مغالطه، سفسطه، عوام فریبی، سفله پروری، ذانش گریزی و خطاهای محتمل در برنامه ریزی و اجرا کم فروغ و بی اثر خواهد بود. بلوغ فلسفی به رشد و توسعه جامعه نیروی مضاعفی خواهد داد. مردمی که قادر باشند پرسشهای اساسی و یا روزانه خود را به درستی صورتبندی کنند، بر دامنه پاسخ های قابل قبول نیز وقوف خواهند داشت و هر پاسخی را به سادگی برنمی تابند.
پر پیداست که نمایان ساختن پیوندهای گسست ناپذیر بین فلسفه و روان شناسی، در نوآوریهای در خور تاملی است که نیاز به آن در فضای معرفت شناسی کشور به شدت احساس میشود. این کتاب با گشایش سرفصل جدیدی پیرامون علقههای عمیق بین فلسفه و روان شناسی، میتواند سرآغاز پژوهش های فلسفی و علمی جدیدی در کشور قرار گیرد.
نظر به اینکه کتاب حاضر علاوه بر شرح و بسط روابط بین فلسفه و روان شناسی، به مباحثی مانند چیستی و چرایی فلسفه، ویژگیهای فلسفه، مغالطه های فلسفی، نقش زبان و نماد در فلسفه، طیف نظریات معرفت شناختی، راستی آزمایی ادراکات در فلسفه و… پرداخته است، از این رو مطالعه آن به عنوان یک منبع آموزشی به علاقه مندان فلسفه و هممچنین درس معرفت شناسی دانشجویان روان شناسی توصیه می شود.